Blogi,  Kirjoitukset

Lapsiperhepalveluilla kustannusten hallintaa

Uudessa sosiaalihuoltolaissa on mahdollisuuksia. Lapsiperheillä on taas mahdollisuus kotiapuun. Rahaa tälle ei ole kuitenkaan osoitettu. 1990-luvun lamasta alkoi säästötalkoot koulujen oppilashuollosta, ennaltaestävästä lastensuojelusta ja lapsiperheiden kotipalvelusta. Lastensuojeluasiakkuudet ovat tämän jälkeen kolminkertaistuneet. Kiireeellisten huostaanottojen määrät ovat paisuneet kahdeksankertaisiksi.
Yhä useammin vanhemmat asuvat etäällä isovanhemmista. Isovanhemmuus on valtava voimavara, mutta kaikille se ei ole mahdollista. Vanhemmuuteen kasvaminen voi tuoda haasteita ja psyykkisiä kasvukipuja. Kodinhoitajat ovat ainutlaatuisella näköalapaikalla perheissä. He osaavat tukea, opastaa ja tarvittaessa ohjata vanhempia erilaisten tukitoimien pariin. On ainutlaatuisen tärkeää turvata vakaat olot lapsuuteen.
Lapsiperheet eivät nykyisellään saavuta kotiapua. Usein päädytään hyödyntämään subjektiivista päivähoito-oikeutta, jolloin myös tätä kautta yhteiskunnassa maksetaan kodinhoitajajärjestelmän romuttamisesta. Perheille on aidosti kehitettävä matalankynnyksen lyhytaikaisia vaihtoehtopalveluita, jotta päivähoidon ja lastensuojelun kustannukset saadaan hallintaan.
Kommentit pois päältä artikkelissa Lapsiperhepalveluilla kustannusten hallintaa